Inleiding

zuivel 00Wat we een zorgwekkende ontwikkeling vinden: Er is verdorie bijna geen echt lekkere zuivel te koop in een normale supermarkt! Het succes van de Nederlandse zuivelindustrie is een enorme smaakvervlakking! Alle zoete zuivel is superzoet, alle zure zuivel is vreselijk zuur en wrang en van ellende doen we er dan maar weer een aardbeienachtig-bosvruchtenfrutseltje door, zodat de ellende gemaskeerd wordt. Melk smaakt niet naar melk maar naar niks. Alles is gehomogeniseerd, alles is gepasteuriseerd of erger, alles is gestandaardiseerd. Waarom moet melk in de zomer hetzelfde smaken als in de winter? Dat kan toch helemaal niet, in de zomer vreten de koeien toch ander voer, dan is de melk en alle producten die daarvan gemaakt worden, toch ook anders? Die nuances, dat smaakverschil, daarvoor moet je toch echt bij boerenzuivelaars zijn. Bij die bedrijven waar alleen melk van de eigen koppel vee wordt verwerkt, zodat alle seizoensverschillen, verschillen in voer enz. maximaal merkbaar zijn. Het is de charme van boerenzuivel, nooit saai, altijd lekker. Om een idee te geven van de werkzaamheden in de zuivel en om het romantische beeld enigszins bij te stellen dat veel mensen hebben van een zuivelboerderij kunt u kennisnemen van de bereidingswijzen van onze zuivelproducten, zoals we die registreren voor het COKZ (controle-orgaan vanuit de overheid).

Zuivelen is vooral productiewerk. Gewoon ordinair flessen vullen, afdichten, etiketteren en alle rommel weer opruimen. De uitdaging zit in het plannen van het werk, het inschatten van de benodigde hoeveelheid (we zijn dol op vaste klanten!), het vergroten van de efficiëntie EN het lekkere product!

Kaas maken, dat is een heel ander verhaal. Ook daarvan bestaat een handleiding.

Hieronder leest u alles over de bereidingswijzen zuivelproducten op zuivelboerderij Groenhouten (erkenningsnummer Z1119).

© 2025 Biologische Zuivelboerderij Groenhouten | | Réalisation GELAUFF.COM