Waarom is de kwark/ yoghurt/ karnemelk niet altijd gelijk van dikte?

We maken onze producten zoveel mogelijk op ambachtelijke wijze. Nu weet u nog niks.

Voor ons betekent het dat we de melk niet standaardiseren, dat wil zeggen dat vet- en eiwitgehalte voor de volle producten niet worden beïnvloed. U kunt zich voorstellen dat wanneer de melk meer vet en eiwit bevat, het eindproduct zich anders vormt en smaakt dan bij lagere gehaltes. Bovendien werken we natuurlijk met een vaste receptuur, maar we beschikken niet over een laboratorium. Met andere woorden, de precieze temperatuur van verhitten, aanzuren of lengte van rijping bijvoorbeeld wil nog wel eens wat verschillen. Uiteraard voldoen de producten wel aan de microbiologische eisen die de voedselveiligheid garanderen.

De vloeibare zuivelproducten worden allemaal handmatig afgevuld in het glaswerk. Dat ziet er ook heel ambachtelijk uit, zo’n vijf-literse kan en een rij kratten met de schone flessen. Laatst vroeg iemand ons of we ook aan onze klanten denken tijdens het productieproces. Ja, dat is zo. Ambachtelijke aandacht dus voor u!

Waar kan ik rauwe melk kopen?

Kijk op rauwemelk.net. Daarop staat allerlei informatie over het gebruik van rauwe melk en er staan verkoopadressen op.

Willen jullie voor mij een keer rauwmelkse boter maken?

Nee!

Waar kan ik het plaatje van de deksel van de vanillevla in het echt zien?

Het plaatje is gemaakt van een bewerkte foto van het uitzicht dat je hebt op het eerste stuk overpad als je kijkt in de richting van Zyfflich en de heuvelrug. In de eerste bocht na onze koeienoversteekplaats (als je vanuit Leuth de Plezenburgsestraat in loopt) staat sinds oktober ’14 een mooi bankje. Daar kan je prima van het uitzicht genieten.

uitzicht

Kan ik een stageplaats krijgen op jullie bedrijf?

Nee. Bij hoge uitzondering maken we tijd voor stagiar(e)s

Waarom zijn jullie geen zorgboerderij?

Omdat we nu al genoeg werk hebben. En zorgen hebben we ook zat van onszelf.

Wat hebben jullie in de aanbieding?

Niks, nooit en te nimmer. We passen de prijzen van onze producten aan aan het prijspeil om ons heen. En als we structureel een kostenpost hebben kunnen verlagen, berekenen we dat door, of, we verhogen de prijzen niet. We hebben geen commercieel talent dus. Het is wel zo duidelijk. Onze koeien doen ook nooit iets in de aanbieding.

Doen jullie aan crowdfunding?

Nee. We hebben een boel geld geleend bij de Triodosbank om dit bedrijf te kopen. En als we grote investeringen moeten doen, lenen we bij. Tot nog toe heeft deze bank ons niet teleurgesteld, al duurt het soms wel lang voordat er een beslissing over een kredietaanvraag komt. Maar hoe geitenwollensokkerig en idealistisch we misschien ook zijn, we hebben een gewoon bedrijf wat de rente moet kunnen ophoesten. Lukt dat zelfs niet met deze historisch lage rente, dan zouden we beter iets anders kunnen gaan doen om de kost mee te verdienen. Duurzaam betekent toch ook dat het bedrijf rendabel moet zijn. Rijk in materiële zin zullen we er niet mee worden, maar elke week 100 complimenten voor de producten, dat is toch heel wat waard.

Mogen de kalfjes bij de koe blijven?

Er staat een hoofdstuk hierover in deze site. Klik hier en u bent er direct.

Uw vraag niet gevonden?

Mail ons!